Ποια είναι η διαφορά σμόκιν κοστούμι;

Ποιά η διαφορά σμόκιν κοστούμι; Μία επιλογή για ένα επίσημο dress code μπορεί να είναι ένα κοστούμι, ένα σμόκιν ή ακόμα και ένα βραδινό σακάκι. Αν και πολλά από αυτά τα ενδύματα φαίνονται παρόμοια, υπάρχουν βασικές διαφορές μεταξύ τους.

Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε τις διαφορές μεταξύ σμόκιν και κοστούμι, τόσο κατασκευαστικά όσο και εμφανισιακά. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πότε και που μπορείς να φορέσεις το κάθε ρούχο αλλά και το αντίκτυπο της εικόνας που δίνει.


διαφορά σμόκιν κοστούμι σακάκι μαύρο

1. Διαφορά σμόκιν κοστούμι: Σακάκι

Τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν ένα σακάκι σμόκιν από ένα κλασικό σακάκι είναι στα πέτα και στα κουμπιά του.

 • Πέτα: Σε ένα σμόκιν θα συναντήσεις είτε ένα οβάλ συνεχόμενο πέτο γύρο από τον γιακά, είτε δύο κλασικά πέτα, βασικό χαρακτηριστικό όμως είναι ότι και στις δυο περιπτώσεις τα πέτα είναι κατασκευασμένα ή επενδυμένα με μετάξι (βλέπε εικόνα).
 • Κουμπιά: Tο σμόκιν διαθέτει μόνο ένα κουμπί, το οποίο είναι επενδυμένο με μετάξι, που συχνά συνδυάζεται με μεταξωτές λεπτομέρειες στα φιλέτα της τσέπης. Το κλασικό σακάκι διαθέτει δύο ή και περισσότερα κοκάλινα κουμπιά ενώ οι τσέπες καλύπτονται με ύφασμα.
διαφορά σμόκιν κοστούμι σακάκια

Το σμόκιν είναι ένα επίσημο ένδυμα που εκπέμπει άνεση και πολυτέλεια, εάν λοιπόν θες να ανταποκρίνεται σε αυτά τα χαρακτηριστικά, είναι πολύ σημαντικό το ύφασμα που είναι κατασκευασμένο να είναι υψηλής ποιότητας και οι λεπτομέρειες που προανέφερα να είναι από μετάξι και όχι από σατέν. Πίστεψε με η διαφορά είναι τεράστια.


διαφορά σμόκιν κοστούμι παντελονι


2. Διαφορά σμόκιν κοστούμι: Παντελόνι

Ακριβώς όπως το σακάκι, έτσι και η κύρια διαφορά μεταξύ σμόκιν παντελόνι και παντελόνι κοστουμιού έγκειται στην τοποθέτηση του μεταξωτού υφάσματος του σμόκιν. Τα παντελόνια σμόκιν συνήθως διαθέτουν μεταξωτή λωρίδα κάτω από το εξωτερικό μέρος.

 • Παντελόνι σμόκιν: Τα περισσότερα σμόκιν παντελόνια είναι σχεδιασμένα με μία μεταξωτή λωρίδα στα πλάγια, ενώ στη μέση δεν υπάρχουν θηλιές για τη ζώνη. Η ζώνη είναι ένα απλό αξεσουάρ – πολύ απλό για τον εκπλεπτυσμένο σχεδιασμό ενός σμόκιν. Αντ ‘αυτού, τα παντελόνια σμόκιν ή θα έχουν ρυθμιστές μέσης στις δύο πλευρές ή το ζωνάρι θα είναι καλυμένο και αυτό με μετάξι.
 • Παντελόνι κοστούμι: Ένα παντελόνι κοστουμιού διέθετε σχεδόν πάντα θυλάκια για τη ζώνη, αλλά όχι μεταξωτές λεπτομέριες.
διαφορά σμόκιν κοστούμι παντελόνια

Το παντελόνι του σμόκιν μπορεί να κάνει υπερβολική την εικόνα, όταν το δεις φορεμένο επάνω σου. Ακόμα και εάν πρόκειτε για γάμο. Όπότε εάν θες λίγο πιο ανάλαφρο στυλ, μπορείς να συνδυάσεις ένα σμόκιν σακάκι με ένα παντελόνι από κοστούμι, στο ίδιο χρώμα με το σακάκι ή σε μαύρο.


Γαμπριάτικα Πουκάμισα Λευκά

3. Διαφορά σμόκιν κοστούμι: Πουκάμισο

Κάποτε, υπήρχαν πολλοί επίσημοι κανόνες σχετικά με το πουκάμισο, σε ένα σύγχρονο black tie επιβάλλεται να προσέξεις τέσσερα σημεία: Το κολάρο, τα κουμπιά, τις μανσέτες και το χρώμα.

 • Κολάρο: Είτε το κλασικό κολάρο είτε το σπαστό κολάρο είναι δύο άρτιες επιλογές για σμόκιν, όπου συνδυάζονται άψογα και με παπιόν. Το κλασικό κολάρο δημιουργεί μια πιο ανάλαφρη εικόνα, ενώ το σπαστό είναι το παραδοσιακό και το πιο επίσημο.
 • Κουμπιά: Δε συνιστάτε τα κουμπιά να φαίνονται, εκτός και εάν είναι μαύρα. Ένα πουκάμισο για σμόκιν έχει κρυμμένα τα κουμπιά του κάτω από ένα κομμάτι ύφασμα που ονομάζεται πατιλέτα.

διαφορά σμόκιν κοστούμι πουκάμισα
 • Μανσέτες: Είναι απαραίτητη η χρήση του μανικετόκουμπου αντί για το κλασικό κουμπί, ακόμα πιο απαραίτητη όμως είναι η γαλλική μανσέτα. Εξέχει πιο εύκολα από το μανίκι όταν φοράς το σακάκι και δίνει πιο επιβλητική εικόνα χωρίς το σακάκι.
 • Χρώμα: Μόνο λευκό.
διαφορά σμόκιν κοστούμι μανσέτα στο πουκάμισο

Το πουκάμισο είναι μια από τις σημαντικότερες λεπτομέρειες, σε όποιο ντύσιμο και εάν κάνεις. Το πουκάμισο σου πρέπει να είναι μοναδικό όπως είσαι και εσύ. Μη διστάσεις να φτιάξεις ένα πουκάμισο Made to Measure και να βάλεις την προσωπική σου πινελιά στο ντύσιμο σου.


σμοκιν | Black Tie - Tuxedo Party
σμοκιν | Black Tie – Tuxedo Party

4. Διαφορά σμόκιν κοστούμι: Παπιγιόν & Γραβάτα

Η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στα παπιόν και τις γραβάτες έγκειται στον dress code της εκδήλωσης. Για ένα επίσημο dress code, η ιδανική επιλογή είναι μαύρο παπιγιόν με σμόκιν ή τουλάχιστον ένα παπιγιόν απο την  μονόχρωμη παλέτα. Όσο λιγότερο επίσημο είναι το dress code, τόσο περισσότερη ελευθερία μπορείς να εκφράσεις φορώντας ένα παπιγιόν με μοτίβο ή ακόμα και μια γραβάτα. Και τα δύο αξεσουάρ συνδυάζονται εξίσου καλά με ένα κοστούμι.

 • Παπιγιόν:
ΓάμοςΒραδινή ΕκδήλωσηΕργασίαΒραδυνή Έξοδος
ΣμόκινΝαι
(μόνο ο γαμπρός)
ΝαιΝαι
ΚοστούμιΝαιΝαιΝαιΝαι

Tips για παπιγιόν:

 1. Το καλοκαίρι μπορείς να φορέσεις λινό κοστούμι με ξύλινο παπιγιόν.
διαφορά σμόκιν κοστούμι παπιγιόν
 • Γραβάτα:
ΓάμοςΒραδινή ΕκδήλωσηΕργασίαΒραδυνή Έξοδος
ΣμόκινΝαι
(ο γαμπρός & μόνο με γιλέκο)
Ναι
(γιλέκο)
Ναι
(γιλέκο)
ΚοστούμιΝαιΝαιΝαιΝαι

Tips για γραβάτες:

 1. Οι μεταξωτές γραβάτες έχουν μεγαλύτερη αντοχή στη φθορά έναντι των πολυεστερικών.
διαφορά σμόκιν κοστούμι γραβάτα

Τα παπιγιόν και οι γραβάτες είναι αξεσουάρ που δίνουν ταυτότητα στο ντύσιμο και εκφράζουν τον χαρακτήρα σου. Είτε με σμόκιν είτε και με κοστούμι, είναι αξεσουάρ που δεν πρέπει να λείπουν από την ντουλάπα ενός άνδρα.


διαφορά σμόκιν κοστούμι παπούτσια μαύρα

4. Διαφορά σμόκιν κοστούμι: Παπούτσια

Oxfords, derbys, loafers, monk straps παπούτσια. Υπάρχουν τόσα πολλά και διαφορετικά στυλ στα ανδρικά παπούτσια που είναι δύσκολο να διαλέξεις ποια παπούτσια είναι αποδεκτά να φορεθούν με κοστούμι και ποια με σμόκιν. Γι ‘αυτό ο διαχωρισμός δε γίνεται με κριτήριο το είδος των παπουτσιών αλλά με βάση το υλικό κατασκευής και το χρώμα.

 • Σμόκιν:

Η κλασική εμφάνιση σμόκιν επιβάλλει δερμάτινα παπούτσια ή βελούδινα. Το βελούδο είναι ένα ταιριαστό υλικό παπουτσιών για σμόκιν ιδίως τους χειμερινούς μήνες, συχνά διακοσμημένα με μια φούντα. Το ματ δέρμα και το λουστρίνι είναι οι πιο δημοφιλείς και εύκολες επιλογές για ένα σμόκιν. Το σμόκιν είναι ένα επιβλητικό ρούχο και χρειάζεται ένα χρώμα παπουτσιών που αναδεικνύει την πολυτέλεια. Τα γήινα χρώματα θα κάνουν το ακριβώς αντίθετο, γι’ αυτό να επιλέξεις μπλε ή μαύρο.

διαφορά σμόκιν κοστούμι παπούτσια σμόκιν
 • Κοστούμι:

Δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να περιορίζει τι μπορείς να φορέσεις με ένα κοστούμι. Δερμάτινα, σουέτ ακόμα και αθλητικά παπούτσια μπορούν να συνδυαστούν άψογα με ένα κοστούμι, μια πολύ μεγάλη γκάμα από χρώματα και σχέδια που ορίζεται με βάση το dress code που απαιτεί η περίσταση. Οι πιο συνηθισμένες επιλογές για κοστούμι είναι σουέτ και δερμάτινα ματ παπούτσια σε γήινα και σκούρα χρώματα.

διαφορά σμόκιν κοστούμι παπούτσια για κοστούμι

Τι να φορέσω στο γάμο μου;

Ως γαμπρός, αν δεν έχεις αποφασίσει τι να φορέσεις την ημέρα του γάμου σου, να γνωρίζεις ότι, κατά κύριο λογο εξαρτάται από ‘σένα αν επιλέξεις σμόκιν ή κοστούμι. Υπάρχουν μερικοί παράγοντες που θα σε διευκολύνουν στην επιλογή και πρέπει να λάβεις υπόψη:

διαφορά σμόκιν κοστούμι πουκαμισο σμοκιν | Black Tie - Tuxedo Party
σμοκιν | Black Tie – Tuxedo Party
 • Η Ώρα της ημέρας:

Τα σμόκιν θεωρούνται βραδινά ρούχα και αν έχεις ένα brunch ή έναν γάμο κατά τη διάρκεια της ημέρας, το κοστούμι είναι η καταλληλότερη επιλογή. Εάν ο γάμος σου ξεκινά κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά τελειώνει το βράδυ, είτε με ένα κοστούμι είτε με ένα σμόκιν θα έχεις μια εξαιρετική εμφάνιση.

 • Θέμα γάμου:

Μια εξαιρετική επλογή θέματος είναι το black tie, εάν επιλέξεις το συγκεκριμένο θέμα σίγουρα πρέπει να φορέσεις σμόκιν. Εάν από την άλλη ο γάμος σου είναι πιο απλός ή κάνεις πολιτικό γάμο, μπορεί να είσαι πιο χαλαρός και να φορέσεις απλά ένα κοστούμι. Δες τι φοράει η νύφη. Θα φοράει νυφικό; Ή μήπως ένα φόρεμά λιγότερο επίσημο; Αν φοράει απλά ένα καλοκαιρινό φόρεμα για τον γάμο, πρέπει να επιλέξεις κοστούμι.

 • Τοποθεσία:

Η τοποθεσία είναι ίσως από τους σημαντικότερους παρανομαστές για την επιλογή σμόκιν ή κοστουμί. Εάν ο γάμος διεξάγεται σε παραλία τότε, πρέπει να φορέσεις κοστούμι. Εάν ο γάμος περιλαμβάνει δεξίωση σε κτήμα, το σμόκιν είναι ιδανικότερη επιλογή.

 • Προσωπική προτίμηση:

Στους γάμους είναι εξίσου κατάλληλο για τον γαμπρό να φοράει τόσο ένα σμόκιν όσο και ένα κοστούμι. Μερικοί γαμπροί θέλουν να φαίνονται ιδιαίτερα εντυπωσιακοί την ημέρα του γάμου τους και να φορούν κάτι ξεχωριστό, οπότε επιλέγουν να φορέσουν ένα σμόκιν. Δεδομένου ότι είσαι ο γαμπρός, το μόνο που έχει σημασία είναι να φοράς κάτι που σου αρέσει, που ταιριάζει άψογα πάνω σου και είναι σύμφωνο με το στυλ του γάμου σου.

 • Μια Δεύτερη γνώμη:

Η ιδανικότερη γνώμη για αν πρέπει να φορέσεις σμόκιν ή κoστούμι είναι, του ανθρώπου που έχει αναλάβει το θέμα του γάμου. Ρώτησε τη γνώμη του, μπορεί να ξέρει ακριβώς τι θέλει να φορέσεις. (Μην εκπλαγείς εάν λάβεις επίσης προτάσεις χρώματος και αξεσουάρ.) Στην περίπτωση δύο ανδρών,(π.χ. γαμπρός και κουμπάρος) φαίνεται πάντα υπέροχο όταν οι δυο τους φορούν ένα ταιριαστό στυλ.


Ενοικίαση Σμόκιν

διαφορά σμόκιν κοστούμι πουκαμισο ενοικιαση σμοκιν - tuxedo suit rental main

Είναι εύκολο η ενοικίαση ενός σμόκιν με το DRESS MAN. Η Συλλογή των κοστουμιών έχει σχεδιαστεί για να σας κάνει να φαίνεστε και να νιώσετε τα καλύτερα στο γάμο, το χορό ή τη δεξίωση. Ενοικιάστε διαδικτυακά ή ενημερώστε τηλεφωνικά και αφήστε έναν από τους ειδικούς μας θα τακτοποιήσει τα πάντα για εσάς στο χώρο σας ή σε ένα από τα καταστήματα μας.


Τι μπορω να φορεσω σε γαμο;

Όταν πρόκειται να αποφασίσεις ανάμεσα σε ένα σμόκιν ή σε ένα κοστούμι ως καλεσμένος γάμου, ρίξτε πρώτα μια ματιά στην πρόσκληση. Εάν η πρόσκληση αναφέρει “White Tie”, “Black Tie” ή “Κατά προτίμηση Black Tie”, θα πρέπει να φορέσεις σμόκιν. Εάν η πρόσκληση αναφέρει “Βραδινό Επίσημο” ή “Επίσημο”, μπορείτε να επιλέξετε να φορέσετε σμόκιν ή σκούρο κοστούμι. Για όλους τους άλλους γάμους, το ιδανικότερο είναι να φορέσεις ένα κοστούμι.

διαφορά σμόκιν κοστούμι πουκαμισο

Εάν από την άλλη είσαι ο γαμπρός ή η νύφη και θες να επιλέξεις ένα dress code για τον γάμο σου, απλώς ακολουθήσε μερικές από αυτές τις προτάσεις:

 • Για γάμους κατά τη διάρκεια της ημέρας: Ιδανικότερο κοστούμι. Το σμόκιν θεωρείται βραδινή ενδυμασία.
 • Για απογευματινούς γάμους: κοστούμι και σμόκιν. Και οι δύο είναι εξαιρετικές εικόνες.
 • Για Luxour γάμο με σμόκιν: Η πρόσκληση να αναφέρει black tie ή επίσημο
 • Για πολιτικό γάμο: Ιδανικότερα κοστούμι.
 • Για γάμο προορισμού ή παραλίας:  Η πρόσκληση μπορεί να αναφέρει ένα θέμα όπως vintage ή boho και να αφήσεις τον καλεσμένος να επιλέξει ελεύθερα ένα χαλαρό κοστούμι ή ακόμη και ένα λινό.

Τι πρέπει να φορέσω σε..

 • Τι πρέπει να φορέσω σε επιχείρηση → Κοστούμι
 • Τι πρέπει να φορέσω σε Casual → Κοστούμι
 • Τι πρέπει να φορέσω σε Επίσημο → Σμόκιν ή σκούρο κοστούμι
 • Τι πρέπει να φορέσω σε εκδήλωση black tie → Σμόκιν
 • Τι πρέπει να φορέσω σε γάμο → Κοστούμι
 • Τι πρέπει να φορέσω σε γάμο στην παραλία → Κοστούμι
 • Τι πρέπει να φορέσω σε Νυχτερινό γάμο → Σμόκιν ή σκούρο κοστούμι
 • Τι πρέπει να φορέσω σε Prom → Σμόκιν ή κοστούμι

Google Blog

NEWSLETTER

Πριν φύγετε...
Εγγραφείτε στο newsletter μας γιατί στα αλήθεια σας ενδιαφέρει. Εισάγετε το ονοματεπώνυμο και την διεύθυνση email σας στο πλαίσιο που ακολουθεί για να λαμβάνετε ενημερώσεις για τις εβδομαδιαίες limited προσφορές μας.

Το κατάστημα DRESSMAN σέβεται τα προσωπικά σας δεδομένα σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) και δεσμεύεται για την διασφάλιση των στοιχείων σας.

ΔΩΡΕΑΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΕ ΕΝΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ.